De ce să alegi bumbacul organic.

bumbacul organic

Bumbacul este cea mai folosită fibră naturală pentru producția textilă. Tricoul preferat, un hanorac colorat sau lenjeria de pat favorită - cel mai probabil toate sunt produse din bumbac. În ultima vreme însă, ai auzit de multe ori termenul de ”bumbac organic” sau ”organic cotton”. Așa cum alimentele organice au devenit din ce în ce mai populare în ultimul deceniu, așa și bumbacul organic începe să aibă din ce în ce mai mulți adepți.  Dar să vedem care sunt diferențele dintre bumbacul normal și cel organic.

Bumbac convențional 

Bumbacul convențional este considerat ca fiind cultura cea mai murdară din lume, datorită faptului că în procesul de producție sunt utilizate pesticide și fertilizatori sintetici. Toate aceste substanțe chimice periculoase, considerate foarte toxiceafectează masiv mediul înconjurător. Mai mult decât atât, ne afectează și pe noi. La fiecare purtare, pielea noastră absoarbe aceste substanțe chimice toxice prezente în produsele textile. Din fericire, așa cum am început să redescoperim ”mâncarea bio”, descoperim și ”bumbacul bio”

Bumbac organic

Bulmacul organic este cultivat prin metode naturale precum rotația culturilor, ce aduce numeroase beneficii atât solului și mediului înconjurător. Cultivarea organică a bumbacului presupune folosirea de metode ce refac și suțin feritilitatea solului, reduc folosirea pesticidelor și susțin mediul înconjurător precum și sănătatea oamenilor. În niciun caz, nu este permisă folosirea de semințe de bumbac modificate genetic sau alte substanțe chimice. Organismele independente de certificare verifică respectarea acestor reguli. De asemenea, comunitățile de fermieri au parte de condiții etice de muncă și au o calitate a vieții mai ridicată. 

Certificarea bumbacului organic

Deși în ultima perioadă există companii care au adăugat diverse etichete pe produse textile din bumbac, precum verde, eco, eco-friendly, trebuie să știi că asta nu înseamna ca sunt produse din bumbac organic. Bumbacul este organic doar daca este certificat! Cel mai important standard independent de certificare este GOTS (Global Organic Textile Standard). Aceștia urmăresc traseul compozițiilor textile din bumbac organic și se asigură ca sunt procesate într-un mod echitabil și sustenabil. Data viitoare când ești în căutarea unui tricou din bumbac organic, asigură-te că are eticheta de mai jos.

 bumbac organic

 

Bumbac organic VS Bumbac convențional 

Bumbac organic Bumbac convențional
Semințe de bumbac naturale, nemodificate genetic (non-GMO) Semințe de bumbac tratate cu substanțe chimice.
Sol sănătos, se folosește rotația culturilor. Nu sunt utilizate pesticide Folosesc pesticide și insecticide la tratarea solului. Se utilizează îngrășămintele sintetic
Defoliere naturală Defoliere indusă cu substanțe chimice
Colorare prin reactivi pentru fibre sau vopsele naturale Colorare folosind metale grele și sulf
Vopsire prin pigmenți fără metale grele, pe bază de apă Pigmenți pe bază de petrol sau care conțin metale grele
Respectarea comunităților prin asigurarae unui mediu de lucru sigur, sănătos, cu salarii decente Nu se ține cont de comunități, fermele și fabricile pot fi periculoase și nesănătoase. Posibilă folosirea de lucrători minori.

 

Avantajele folosirii materialelor organice în producția de textile la nivel mondial:

  • 91% mai puțină apă folosită;
  • 46% mai mic impactul asupra încălzirii globale
  • nu se folosesc pesticide;
  • nu se folosesc organisme modificate genetic;
  • nu se folosesc metale grele.
  • nu se folosesc substanțe chimice la recoltare.

De ce să alegi haine din bumbac organic?

  • Țesătură mai moale decât bumbacul clasic
  • Te vei simți mai bine pe căldură 
  • Vei economisi - deși produsele din bumbac organic sunt mai scumpe, sunt mult mai eficiente din punct de vedere al durabilității. Fibra nu este tratată așă că se va deteriora mult mai greu, și va rezista mult mai bine la spălări succesive.
  • Este non-toxic și hipoalergenic

MARSAY - materiale sustenabile, producție responsabilă, grijă pentru mediul înconjurător.

Încă de la concepția colecției streetwear#BEYOURSELF, ne-am propus să folosim ca materie primă doar bumbac organic certificat, lână merinos și poliester reciclat. GOTS garantează faptul că țesăturile din bumbac organic sunt cu adevărat prezente în fabricarea produselor. De aceea, toate produsele noastre certificate organic vor avea aces lucru menționat pe etichetă. În afară de folosirea bumbacului organic, toate printurile sunt realizate din vopsele bazate pe apă, ce nu conțin metale grele. Așa că poți sta liniștit - viitorul tău hanorac cu imprimeu de la MARSAY este realizat cu grijă pentru mediu și oameni. Nu este o campanie de responsabilitate socială, este pur și simplu modul în care noi vedem viitorul în fashion: materiale textile sustenabile, producție responsabilă și grijă pentru mediul încojurător

Vezi colecția noastră de haine streetwear ce conține hanorace, tricouri, pantaloni scurți și pantaloni lungi aici. Avem și un voucher cadou pentru tine! Folosește codul BUMBAC30 la checkout și ai 30% discount la toată colecția streetwear!

Îți MULȚUMIM că îți pasă!

tricou bumbac organic

 

 

Spune-ne părerea ta

Toate mesajele sunt moderate înainte de a fi publicate